Resepi Rempeyek/Tempeyek
RESEPI REMPEYEK / TEMPEYEK:
Bahan-Bahan Diperlukan:
- 100gm tepung beras.
- 100gm tepung jagung.
- 200ml santan cair.
- 1 biji telur.
- Garam dan Perasa Makanan (Aji).
- 200gm Kacang Tanah.
- Ikan bilis halus atau ikan bilis disiat.
Bahan-Bahan untuk tumbuk Halus;
- Satu cekak udang popai direndam dan toskan (hindarkan pasir)/ 2 sudu besar udang kering.
- 1 sudu besar serbuk ketumbar atau sagai biji ketumbar tumbuk je.
- 1 sudu kecil jintan putih.
- 1 sudu kecil jintan manis.
- 1/4 sudu kecil Garam Masala (kalau ada pakai).
- 1/4 sudu kecil biji jintan manis / putih.
- 3 ulas bawang putih.
- 3 biji buah keras.
- 1 sudu besar cili kisar / bubuh cili api tumbuk boleh. Pedas ikut anda.
Cara Menyediakan:
1. Ayak dulu tepung beras dan tepung jagung. Satukan kedua tepung ini.
2. Masukkan semua bahan-bahan lain dan bahan tumbuk halus kecuali kacang tanah dan ikan bilis.
3. Kacau dengan santan cair sehingga sebati. masukan dalam belender je..putar dua tiga kali lagi cepat.
4. Panaskan minyak guna minyak lebih sikit utk goreng..
5. Masukkan acuan dan panaskan dengan minyak.
6. Bila acuan dah panas, (buang minyak berlebihan yg ada di acuan) ambil 3/4 sudu besar adunan tepung dan tuang dalam acuan. lenggang sikit acuan untuk tepung rata. Masukkan segera kacang dan ikan bilis segera.
7. masukkan acuan dalam minyak panas. Biarkan rempeyek anda timbul dengan sendiri. Buat mengulang.
8. Rempeyek anda telah siap..
SELAMAT MENCUBA
Ulasan
Catat Ulasan