RESEPI MACARONS |Insyaallah sedap
RESEPI MACARONS
Step 1
4biji telur putih - Gred AA (anggaran 145gram+-) wajib pastikan tiada setitik @ sebesar zarah pon telur kuning ye.. Klu ada kompom xjadi.
130gram gula castor
1 sudu kecil peppermint flavour. Kalau takde, ganti dengan lemon flavour..
Putar telur putih hingga berbuih Masukkan gula castor sedikit Demi sedikit sambil putar masukkan peppermint flavour. Putar hingga adunan mencapai soft peak (bertanduk) atau terbalikkan bowl,, adunan tak jatuh kebawah.
Step 2
160gram serbuk almond (cari kat bakeri mesti ada)
280gram gula aising
Campur kedua bahan diatas & ayak.
Step 3
Campurkan kedua² adunan diatas secara kaup balik. Gaul elok² jgn laju² gelojoh Sgt. Adunan agak pekat.
Dah Gaul sebati boleh la dibahagikan kepada beberapa portion kecil & letak pewarna. Kalau guna liquid color, jgn terlalu bnyk,,nanti adunan cair seeloknye guna pewarna serbuk .
Masukkan dalam piping bag untuk senang dipiping diatas Parchment paper/silicon mat. Yang ni jangan derhaka sbb lps masak mesti melekat.
Lepas piping biarkan selama 1jam sebelum dibakar. Sentuh permukaan macaron,, kalau dah xmelekit dijari, bermaksud ianya sudah kering & sudah sedia utk dibakar
Bakar pada suhu kurang Dari 130darjah ikut oven masing2. Seeloknye bakar dgn kuantiti Yang sedikit dahulu. Bakar lebih kurang 20min. Yg ni pon kena pandai adjust sendiri. Lain oven lain ragamnye..
TIPS : kalau masa bakar, permukaan macaron merekah, maksudnye suhu terlalu panas.. Turunkan suhu kepada suhu yg minima.
Lepas bakar Biarkan sejuk baru cabut, Kalau masak elok, permukaan bawah macaron akan licin cantik & xmelekat.
Boleh la letak filling coklat @ peanut butter.
Semoga Bermanfaat, Selamat Mencuba.
Ulasan
Catat Ulasan